Tips

♥ Doe je sieraden af voordat je gaat slapen. Sieraden slijten sneller als je het blijft dragen en er bestaat een kans dat het kapot gaat tijdens het slapen.

♥ Douche en zwem niet met je sieraden om. Zeepresten kunnen achterblijven op en in je sieraden wat uiteindelijk voor verkleuring zorgt.

♥ Pas op voor zwavelhoudende substanties. Denk aan: elastieken, erwten, aardappelen, eieren en knoflook. Ook chloor is een grote boosdoener! Deze producten geven een witte aanslag op zilver en dit is niet meer weg te poetsen. Zonde dus.

♥ Doe je sieraden altijd als laatste om. Je wilt natuurlijk niet dat je ergens achter blijft haken tijdens het omkleden.

♥ Laat je sieraden niet direct in aanraking komen met zeep, parfum, make-up en zeker niet met haarspray. Dit zorgt voor een dof effect.

♥ Doe je sieraden af als je weet dat je zwaar werk gaat doen of begint aan een heftige workout. Het is zonde als je het verliest en zweet tast ook nog eens je sieraden aan.

♥ Sluit kettinkjes, armbanden en andere sieraden met een sluiting voordat je het opbergt. Hoe irritant als je in de ochtend haast hebt en eerst je ketting nog uit de knoop moet halen?

♥ Het allerbeste is om je sieraden op een donkere plek te bewaren, bijvoorbeeld in een sieradenzakje of doosje met zachte ondergrond. Dit voorkomt beschadiging en tegelijkertijd zorgt het voor minder blootstelling aan zonlicht.

Schoonmaken
De meeste sieraden maak je schoon met een lauw sopje (van bijvoorbeeld van groene zeep of afwasmiddel), een tandenborstel en een zachte doek. Gebruik hiervoor geen oude tandenborstel van jezelf. Hier zitten resten tandpasta in waardoor je het sieraad beschadigt. Het beste is om een zachte tandenborstel te gebruiken. Borstel je sieraden voorzichtig schoon. Laat je sieraden niet te lang in het sopje staan, spoel ze af met lauw water en wrijf ze daarna goed droog met een zachte, niet pluizende doek.

♥ Wanneer zilveren sieraden bruin of zwart uitslaan poest je deze op met een zilverpoetsdoekje. Dit is te koop bij ons

♥ Werkt dit niet? Dan kun je je sieraden ook een 'dompelbadje' geven. Deze vloeistof zorgt ervoor dat je zilveren sieraden er weer uitzien als nieuw. Doe dit niet te vaak, want het ‘bijt’ ook een laagje van het zilver af.

♥ Wanneer zilveren of vergulde sieraden niet meer goed schoon worden kan het zijn dat de gouden of zilveren laag eraf gesleten is. Het is dan niet meer op te poetsen. Je herkent het dan aan de koperachtige kleur.

Nep zilver en goud
Iedereen kent deze struggle waarschijnlijk wel. Je koopt een nep zilveren of gouden sieraad, omdat je misschien niet zoveel geld wil uitgeven aan een sieraad of omdat je weet dat je het waarschijnlijk over een paar jaar toch niet meer draagt. Helaas is het binnen een paar weken al verkleurd, hoe voorkom je dit?

♥ Bij de één verkleuren sieraden sneller dan bij de ander, dit heeft alles te maken met de zuurtegraad van je huid. Daarom verkleuren sieraden bij jou sneller dan bij een vriendin, of vice versa.

♥ Ga met een transparante nagellak over het sieraad heen. Dit zorgt ervoor dat het sieraad niet gelijk op de huid ligt, waardoor het sieraad minder snel verkleurt. Nagellak slijt ook, dus je moet dit af en toe wel herhalen.

Draag ze niet tijdens ruw werk

Draagt nooit sieraden tijdens huishoudelijk werk, ruw werk of bij het sporten. Sieraden kunnen beschadigen en/of slijten door bepaalde schoonmaakmiddelen en door hard stoten.

Daarnaast bestaat de kans dat je de sieraden verliest.

Doe je sieraden als laatste om

Doe je sieraden pas om nadat je deodorant, bodylotion, make-up, haarlak of parfum hebt aangebracht. Stoffen in cosmetica kunnen de sieraden aantasten. Het beste is om sieraden pas als allerlaatste om te doen zodat de stoffen al goed zijn opgenomen door de huid en het sieraad niet beschadigen.

Vermijd warmtebronnen

Vermijd warmtebronnen zoals verwarming, föhn en direct zonlicht. Vooral zonlicht kan ervoor zorgen dat je sieraden verkleuren. Metalen en zilveren onderdelen die al aangetast zijn door zonlicht (en zuurstof), kun je oppoetsen met een wollen doekje of een speciaal zilverpoetsdoekje.

Pas op met vocht

Voorkom dat sieraden nat worden. Neem ze daarom nooit mee naar de badkamer en ga er niet mee zwemmen in zee of zwembad.

Slaap niet met je sieraden om

Doe voor het slapengaan alle sieraden af. Tijdens het slapen zullen ze sneller slijten en kapotgaan.

Bewaar ze op een zachte ondergrond

Bewaar sieraden gescheiden, op een zachte ondergrond, zodat ze elkaar niet kunnen beschadigen. Dit is ook heel belangrijk bij glasparels.

Berg ze op met de sluiting dicht

Berg kettingen en armbanden met de sluiting dicht op om de kans op ‘knopen’ te verkleinen.

Vermijd grote druk

Vermijd te grote druk op armbanden van elastiek. Doe ze met beleid om, zodat de rek goed in het sieraad blijft.